Jod

 

Jod (I – oznaka u periodnom sistemu hemijskih elemenata) je mineral čije ime potiče od grčke reči za ljubičastu boju (gr. ioeides), jer je boja gasa koji se stvara pri zagrevanju joda, ljubičaste boje. Na sobnoj temperaturi jod je u čvrstom stanju, metalnosive boje.

Jod je mineral koji je potreban za rad (funkciju) štitaste žlezde, to jest, neophodan za stvaranje hormona štitaste žlezde, T4 (tiroksina) i T3 (trijodotironina).

Jod je esencijalni (neophodan) mineral u ishrani, takozvani mineralni mikronutrijent, a T4 i T3 su neophodni za celokupni metabolizam svih ćelija organizma. Metabolizam je izmena materija – skup hemijskih reakcija koje se odvijaju u organizmu kako bi održavale život; procesi koji omogućavaju organizmu da raste, da se razmnožava, održava svoju građu i reaguje na okolinu.

U telu zdravog čoveka nalazi se 30–50 mg joda (mg – hiljaditi deo grama). Najveće količine se nalaze u štitastoj žlezdi, koja ima mogućnost skladištenja joda.

Radi se o elementu koji je veoma malo rasprostanjen u prirodi. Кoličina joda u biljnim i životinjskim namirnicama zavisi od količine joda u zemljištu na kome rastu biljke kojima se hrane životinje i od količine joda u vodi. Ima ga u velikoj količini u morskoj vodi. Zemlja i voda u blizini mora veoma su bogate jodom, a sa udaljavanjem od mora količina joda se smanjuje.

U hrani, jod se nalazi u obliku:

* jodida (negativno naelektrisan jon – anjon rastvorljiv u vodi – I-),

* neorganskog joda (I2 ),

* u vidu soli kao što su kalijum-jodid (КI), natrijum-jodid (NaI), ili natrijum-jodat (NaIO3).

 

 Dnevne potrebe za jodom su 150–200 µg (µg – mikrogram je milioniti deo grama) – tabela 1.

 

Tabela 1.

PREPORUČENI DNEVNI UNOS JODA µg (milioniti deo grama)
Odojčad  (do 12 meseci starosti) 110–130
Deca (1–6 godina starosti) 90
Školska deca (7–12 godina starosti) 120–150
Odrasli (preko 12 godina starosti) 150
Trudnice i dojilje 220–290

 

Jod se u telo unosi hranom i vodom. Ima ga u najvećoj količini u jodiranoj kuhinjskoj soli, morskoj ribi, a najviše u morskim algama.

Кuhinjska so je najbolji i konstantan nutritivni izvor joda za našu populaciju, a jodiranje kuhinjske soli je jednostavan i jeftin postupak, koji je u našoj zemlji regulisan zakonom (dodaje se 100 µg kalijum-jodida na gram soli). Svaka kuhinjska so koja se u našoj zemlji nalazi u prometu, mora biti jodirana kalijum-jodidom u odgovarajućoj koncentraciji, koja je garantovana do roka upotrebe, pod odgovarajućim uslovima čuvanja. Prema tome, pri kupovini kuhinjske soli za svakodnevnu upotrebu, mora se voditi računa o tome da li je jodirana, da li je u roku trajanja i nabavljati samo onu količinu koja će se upotrebiti do isteka roka. Nakon otvaranja ambalaže, kuhinjsku so je neophodno čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na suvom i hladnom mestu. Termičkom obradom hrane, prženjem i pečenjem gubi se 20–25% joda, a kuvanjem i do 50–60% joda iz namirinica. Stoga, kuhinjsku so u hranu treba dodavata pri kraju, ili nakon kuvanja, nikako na početku i tokom termičke obrade.

Poreklo joda u mlečnim proizvodima je delom od korišćenja jodnih dodataka stočnoj hrani i korišćenja sredstava za dezinfekciju na bazi joda u mlečnoj industriji.

Mlečni proizvodi, proizvodi od žitarica i jaja su glavni izvori joda u ishrani, sem jodirane soli. Sadržaj joda u voću i povrću varira u skladu sa sadržajem joda u zemljištu, vrstom korišćenih đubriva i načinom navodnjavanja – i uglavnom je nizak. Sadržaj joda u mesu i životinjskim proizvodima u zavisnosti je od sadržaja joda u biljnoj hrani koje one koriste za ishranu – Tabela 2.

Prerađena hrana (hrana iz konzerve) skoro nikada ne sadrži jodiranu so. Takođe, specijalne soli, kao što su morska so, košer so, himalajska so i „fleur de sel”, obično se ne jodiraju. Oznake proizvoda (etikete) pokazuju da li je so jodirana.

Nedostatak joda kod odraslih izaziva gušavost (uvećanje štitaste žlezde – struma) i hipotireozu (oslabljen rad štitaste žlezde). Nedostatak joda kod dece usporava rast i razvoj, te prouzrokuje smanjenu mogućnost učenja, pamćenja,.

Zanimljivost: Кoličina joda potrebna za ceo život prosečnog trajanja od 80 godina = jedna kafena kašičica.

 

Tabela 2.

SADRŽAJ JODA U NAMIRNICAMA KOLIČINA NAMIRNICE

µg

(milioniti deo grama)

Jodirana kuhinjska so ¼ kafene kašičice 76
Kravlje mleko 200 ml 50–100
Jogurt 150 g 50–100
Sir 40 g 15
Bakalar 120 g 230
File lososa 100 g 14
Konzervirana tunjevina 100 g 12
Jaje 50 g (jedno jaje) 25
Meso 100 g 10
Orasi 25 g 5
Hleb 36 g (jedna kriška) 5
Voće i povrće 80 g 3

 

Izvori:

1. Iodine - Fact Sheet for Health Professionals (National Institutes of Health)

2. Iodine - Fact Sheet for Consumers (National Institutes of Health)

3. Iodine deficiency (World Health Organization)

4. The Nutrition Source (Harvard school of public health)

5. Iodine Deficiency (American Thyroid Association)

6. Iodine in Drinking-water (Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality)

7. Makro- i mikroelementi u flaširanim vodama i vodama iz javnih vodovoda u Srbiji 

 

Priredila: Željka Paunović / Fotografija: Željka Paunović, Tok / Objavljeno: 24. februar 2023. 

 

 

 

Specijalistički i subspecijalistički pregledi, dijagnostika i konsultacije iz oblasti opšte interne medicine, endokrinologije, kardiologije, reumatologije i pulmologije.

 

Snimanje srčanog ritma tokom pregleda i 24h Holter monitoring EKG-a.

Specijalistički i subspecijalistički pregledi, dijagnostika i konsultacije, ehokardiografija (ultrazvuk srca), EKG, test fizičkim opterećenjem (ergometrija), 24h Holter monitoring EKG-a, 24h Holter monitoring krvnog pritiska.

Specijalistički i subspecijalistički pregledi, dijagnostika i konsultacije, dijagnostika i terapija insulinske rezistencije, dijabetesa melitusa tipa 1 i 2, gestacijskog dijabetesa;  pregled i dijagnostika štitaste žlezde,  ultrazvuk štitaste i paraštitastih žlezda, punkcija štitaste žlezde, citološki pregled punktata štitaste žlezde, postoperativno praćenje i lečenje; dijagnostika i terapija oboljenja hipofize i nadbubrežnih žlezda; telemedicinske konsultacije.

Ultrazvuk mekih tkiva vrata, štitaste žlezde, paraštitastih žlezda, pljuvačnih žlezda, limfnih žlezda vrata, Doppler krvnih sudova vrata, ultrazvuk dojki, ultrazvuk gornjeg abdomena (jetra, slezina, pankreas, bubrezi, žučna kesa, trbušna aorta, renalne arterije, limfne žlezde), ultrazvuk donjeg abdomena (male karlice), Doppler krvnih sudova nogu, ultrazvuk srca (ehokardiografija).

Specijalistički konsultativni pregledi radiologa, neurologa i psihijatra.

Spirometrija i bronhodilatatorni test.

Čitaonica

Kontakt

Hajduk Veljkova bb
19000 Zaječar
+381 (0)64 4854 989
+381 (0)66 5200 620
ordinacija@alekmed.rs
www.alekmed.rs

 

Radno vreme

Ponedeljak
Utorak
Sreda
Četvrtak
Petak
Subota (prva i treća u mesecu)

 

09.00 - 14.00, 15.30 - 20.30
09.00 - 14.00, 15.30 - 20.30
09.00 - 14.00, 15.00 - 20.30
09.00 - 14.00, 15.30 - 20.30
09.00 - 14.00, 15.30 - 20.30
09.00 - 15.00

 Nedeljom ne radimo

Gde se nalazimo

© 2023 AlekMed - specijalistička internistička ordinacija. Sva prava zadržana.