Bolje sprečiti nego lečiti - TV Brainz

 

Preporučujemo: 

 

FIZIČKA AKTIVNOST - Prof. dr Vesko Drašković

Prof. dr Vesko Drašković kroz svoj dugogodišnji rad neumorno istražuje ulogu i značaj fizičke aktivnosti na celokupno zdravlje ljudi. U saradnji sa brojnim stručnjacima iz različitih medicinskih oblasti, ali i detaljno ispitivanje hipokeinezije i uloge sporta u svetu nauke naš sagovornik je došao do značajnih otkrića koji mogu da se uvrste u značajne oblike prevencije različitih oboljenja.


BOLESTI BUBREGA - Dr Jovana Kušić Miličević

U ovoj epizodi serijala „Bolje sprečiti nego lečiti“ istraživali smo bolesti bubrega uz pomoć dr Jovane Kušić Miličević. Sagledavajući brojne faktore rizika koji utiču na slabosti bubrega, ujedno smo se osvrnuli i na različita naučna dostignuća i tehnike kojima se nefrolozi služe kako bi pomogli pacijentima, ali i načinima prevencije koje pacijenti mogu da primene.


IŠIJAS - Dr Vuk Aleksić

U novoj epizodi serijala „Bolje sprečiti nego lečiti“ razgovarali smo sa dr Vukom Aleksićem, specijalistom neurohirugije kako bismo saznali nešto više o poreklu išijasa i kako ova masovna bolest utiče na život i opšte zdravlje ljudi. Uklještenje diskusa, odnosno diskus hernija predstavlja osnovu išijadičnog bola. Procenjuje se da je preko 80 posto ljudi barem jednom u životu imalo problem sa leđima i moralo je da se podvrgne lečenju. Razvoj i širenje ove globalne bolesti uslovljen je različitim faktorima rizika, kao što je gojaznost, teški fizički radovi, sedenje i pušenje. Uz pomoć našeg sagovornika uspeli smo da otkrijemo kako se vrši prevencija i održava zdravlje kičme.


HIPERTENZIJA - Prof. dr Vesna Stojanov

Uz pomoć prof. dr Vesne Stojanov istraživali smo poreklo i vrste hipertenzije i na koji način se ova hronična bolest tretira iz preventivnog ugla. Krvni pritisak je sila kojom krv deluje na zid krvnog suda-arterije. On varira u zavisnosti od snage srčane funkcije, elastičnosti arterija, ukupne količine cirkulišuće krvi. S tim u vezi, pritisak krvi zavisi od ukupnog zdravstvenog stanja, uzrasta, fizičke kondicije i životnih navika.


KARDIOVASKULARNE BOLESTI - Prof. dr Nebojša Tasić

Iako se iz ugla medicine srce posmatra kao mehanička pumpu, ono ipak ima značajniju funkciju. Putem kompleksne mreže krvnih sudova, ovaj organ snabdeva naše telo kiseonikom i neophodnim materijama. Najnovija istraživanja su pokazala da svaki drugi stanovnik Srbije umire od bolesti srca. Kako se vrši preventivni pregled i šta utiče na zdravlje ovog organa, otkrili smo kroz razgovor sa prof. dr Nebojšom Tasićem.


GOJAZNOST - Prof. dr Snežana Polovina

Gojaznost se dug vremenski period smatrala isključivo kao stanje uhranjenosti organizma, međutim poslednjih deset godina ona je prepoznata kao bolest koja predstavlja enormno nakupljanje masnog tkiva u telu. Iako ova vrsta masnoće služi kao rezervoar energije, kada se nakupi u velikoj količini, ćelije produkuju određene materije koje izazivaju zapaljenje u organizmu, a koje predstavlja preduslov za nastanak različitih metaboličkih, kardiovaskularnih i brojnih drugih bolesti. Uz pomoć prof. dr Snežane Polovine, istražili smo kako se leči i vrši prevencija ovog zdravstvenog problema.

© 2023 AlekMed - specijalistička internistička ordinacija. Sva prava zadržana.