Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

 

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani Zaječarci i ostali meštani sela u Timočkoj Krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović izuzetno poznat, zovu ga učiteljem zdravlja.

Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Mnogi Timočani ga znaju zahvaljujući radiju i televiziji, sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci. Šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje?“, pozdravlja ih na početku svakog novog priloga, a oprašta se rečenicom: „Dok život teče, zdravlje je najpreče.“

Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na Radio „Zaječaru“, a zatim i na radio-stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu.

Dosad je objavio oko 5.000 zanimljivih priča sa zdravstvenim porukama.

Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade „Vasa Pelagić“, koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Ordena zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, Povelje savezne konferencije SSRN-a za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i „Timokovog pera“ za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se jednim od najvećih poznavalaca običaja i navika timočkog kraja, koji su i predmet njegovog naučnoistraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ − „Prevencija u narodnoj medicini“. U poznatom zaječarskom časopisu „Razvitak“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, beloj kugi u Timočkoj Krajini, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd.

Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“, koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“.

Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.

© 2023 AlekMed - specijalistička internistička ordinacija. Sva prava zadržana.