Dragoljub Nikolić Baćko

Dr Dragoljub Nikolić Baćko, od oca Radomira Nikolića, lekara, i majke Cvete Nikolić, učiteljice iz Zaječara, rođen je 12. marta 1936. godine.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zaječaru. Medicinski fakultet i specijalizaciju opšte medicine u Beogradu.

Radio je u Službi opšte medicine Doma zdravlja u Zaječaru.

Osnovao je, 1987. godine, Službu kućnog lečenja u kojoj je bio prvi načelnik.

Bio je odličan lekar. Sve koji bi hteli da im pomogne prihvatao je sa predusretljivošću i osmehom. Bio je omiljen među kolegama, pacijentima i građanima u Zaječaru. U sećanju je ostao i zbog simpatičnih anegdota.

Možda više od patologa i terapeuta, bio je pesnik.

U toku života objavio je dve knjige pesama, Raspuklo vreme (1998) i Pucnji i oseni (2002), a posthumno objavljena mu je knjiga Reč iz čiste ljubavi (2006).

Raspuklo vreme, Nikolićev prvenac, nije prošao nezapaženo. Stanko Mitić, posvetio mu je esej Vrelo poetike u knjizi Raspuklo vreme Dragoljuba Nikolića Baćka.

Druga njegova knjiga, mogli bismo je nazvati psihozbirkom, imala je dva tehnička kruga: Pucnji i Oseni. U njima je naš pesnik nastavio s lirskim svedočenjem o raspuklom vremenu – vremenu zala, bluda i bezbošništva.

Dragoljub Nikolić Baćko u svojoj poeziji polazi od empirijski doživljenog impulsa, ali docnije zalazi u refleksivne konteplativne sfere, posebno naglašavajući religiozne teološke note. Kako u prvoj knjizi, koja je inače bila komponovana od tri lirska kruga, tako i u drugoj, na početku oba kruga, kao moto, navodi mudre reči vladike Nikolaja Velimirovića, (iz Molitvi na jezeru). Uočljiv je kontinuitet pevanja u odnosu na prethodnu knjigu, ali se zapaža i proširenje tematsko-motivskog i obličkog registra. U drugom tehničkom krugu Pucnji i oseni autor poseže i za lirskim zapisima (pesmama u prozi) kao vidom ispoljavanja lirskog senzibiliteta. Treba reći da je dr Nikolić u svojoj drugoj knjizi konkretniji, u većoj meri okrenut, kako istoriji, tako i savremenoj stvarnosti svoga naroda – njegovim obznanama i samoobmanama, od Karađorđa i Miloša, preko opredeljenja za crveni vidokrug, do surovog zasipanja ognjem od strane NATO avijacije. U Pucnjima i oseni pesnik je univerzalniji, ali i učvršćeniji u veri da još nije sve izgubljeno i da je svetosavski put svagda dostupan.

Dr Dragoljub Nikolić Baćko preminuo je 2. februara 2006. godine u Zaječaru.

 

Autor: Maja Deanović

© 2023 AlekMed - specijalistička internistička ordinacija. Sva prava zadržana.