Ko suzbija epidemiju?

 

Ili je možda bolje reći: Ko je toleriše?

Ko je toleriše taj je i podržava. Epidemija se mora suzbiti! To je jedini i najvažniji cilj i smisao protivepidemijskih mera, bez obzira o kojoj je epidemiji reč.

Ili, ako se toleriše stanje koje se svakodnevno objavljuje na sajtu Ministarstva zdravlja i u medijima, kao Izveštaj o epidemiološkoj situaciji Kovida 19 u Srbiji, koje se ne može promeniti, onda je to nešto novo i drugo – endemija Kovid 19, odnosno nekog od njegovih mutanata, u ovom slučaju Omikrona. Epidemija se suzbija na jedan način, a endemija kontroliše na drugi.

Umesto da suzbijaju epidemiju, epidemiolozi se i dalje svađaju i tuže tražeći pravdu na sudu. U medijima je dostupna informacija o svađi i sudskom postupku između dr Kona i dr Žujovića. Jedan je štapski epidemiolog par exelance, drugi protivnik svega što su Krizni štab i njegovi epidemiolozi, uključujući tu i dr Kona, uradili.

Dok je Vlada u tehničkom mandatu, gde će biti ko zna koliko dugo, verovatno sa njom i Krizni štab, postavlja se pitanje: Ko suzbija epidemiju ili, ko kontroliše endemju Kovida 19 u Srbiji?

Kada bi podaci o endemiji HIV-a, tuberkuloze, bolničkih infekcija, zarazne žutice, crevnih zaraza ili nekih drugih zaraznih bolesti bili prikazivani svakodnevno bilo bi više smrtnih slučajeva nego od infekcije Sars-CoV-19. Posebno od bolničkih, tzv. intrahospitalnih infekcija među kojima je najgora sepsa, koja je česta u XXI veku.

Mnogo je razloga da se epidemiolozi ne svađaju nego da sarađuju i dogovaraju se šta da rade da bi narod manje stradao od zaraznih bolesti. U POSLEDNJE DVE I PO GODINE, SRPSKI EPIDEMIOLOZI SE NISU NIJEDNOM SASTALI! Nisu se sastajale ni epidemiološka komisija pri Srpskom lekarskom društvu, ni Republička komisija za zarazne bolesti, u kojoj se takođe nalaze i epidemiolozi, koja je propisana Zakonom o suzbijanju zaraznih bolesti u Srbiji.

Neka se u ovom “tehničkom trenutku i vakumu vlasti” sastanu i započnu pravi način i pronađu pravi put kako zaustaviti epidemiju Kovid 19 u Srbiji i uspostaviti kontrolu nad zaraznim bolestima. To bi bio njihov najvažniji zadatak i smisao postojanja.

U Rajcu, 2. juna 2022. godine

Dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

Fotografija: Jelena Milićević, Zagonetka

© 2023 AlekMed - specijalistička internistička ordinacija. Sva prava zadržana.