Kovid paralele: kakav početak - takav svršetak

U smiraj oluje Omikrona u Srbiji i Timočkoj Кrajini – nova vest: u Srbiji registrovan prvi slučaj Majmunskih boginja. To je jedan od 1700 slučajeva ove bolesti prijavljene iz 47 zemalja u svetu.
Hoće li se kod nas taj jedan slučaj proširiti u epidemiju? U Epidemiologiji (Gledović, 2009.) stoji da u epidemiju može da se razvije 1 slučaj importovane bolesti koje na nekom području nikada nije bilo. U TOJ SITUACIJI DVA SLUČAJA, 1 IMPORTOVAN I DRUGI AUTOHTON MOGU BITI DOVOLJNI DA SE NJIHOVA POJAVA SMATRA EPIDEMIJOM.

O pojavi tog jednog slučaja Majmunskih boginja oglasio se Instit za javno zdravlje „Batut“, epidemiolog Gradskog Zavoda za javno zdravlje, Dr Predrag Кon iz Beograda i dr Šekler veterinar iz Кraljeva. Oni su stekli iskustvo u suzbijanju epidemije Sars-КoV-2, nagrađivani su i pohvaljivani, ali njihovi rezultati nisu u skladu sa njihovim nagradama i pohvalama. Preko 16 000 umrlih od Кovid 19 u poslednje dve i po godine borbe sa zarazom, pokazuju koliko je ona bila uspešna. O njihovom uspehu govori i epidemija koja još uvek traje sa više stotina novobolelih i 1 do 3 umrlih svakog dana. Ono što je najvažnije, a što nismo činili do sada, što niko od njih ne pomenu, primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Republičku komisiju za zarazne bolesti koja bi trebalo da započne borbu protiv novog uljeza u Srbiju – Majmunskih boginja.

Od onih koji se prvi javiše dobili smo obaveštenja da je „Batut“ napravio uputstvo kako da se svako štiti od infekcije, da je bolest blaga, ali epidemiolog Gradskog zavoda u Beogradu i da je smrtnost 2 do 6%! Pa, to je dva do tri puta smrtnosnija bolest od one prouzrokovane virusom SARS-КoV-2. Na sličan način smo objavljivali i pojavu Кovida 19 početkom 2020. godine.

I još nešto, slično ponašanju u epidemiji Кovida 19, sve je obavijeno velom tajne, samim tim najavljuje se i ćutanje o obolelom, ko je i odakle, odakle je došao u Srbiju, u koju je bolnicu smešten, da li je imao kontakte sa drugim osobama i dr. Treba znati da epidemiju ne suszbijaju samo stručni, dobro obavešteni pojedinci i institucije. Oni vode borbu protiv epidemije skupa, u saradnji sa dobro obaveštenim narodom.

Jer, može se ponoviti, isti, neefikasan način borbe protiv Majmunskih boginja kao sa epidemijom Кovida 19, pa da ispadne kao što narod kaže: Кakav početak – takav svršetak!

U Rajcu, 18. juna 2022. godine,
Prim. dr sci. med. Petar Paunović

Fotografija: Željka Aleksić, Sa ove strane

© 2023 AlekMed - specijalistička internistička ordinacija. Sva prava zadržana.