Kovid paralele: prilika za revanš Kovida 19?

 

Na osnovu današnjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji: otkriven je 741. slučaj novozaraženih, a preminule su 3 osobe (Ministarstvo zdravlja - Covid 19). Očigledno je da smo epidemiji virusa SARS-CoV-2, varijanti Omikron, pružili šansu za revanš. Dva puta smo progasili “pobedu” nad Kovidom 19, pred izbora u maju 2020. i posle Izbora 2022. godine, ali virus ne popušta. Ista je situacija u celom svetu. Pandemija nije završena.

Svetska zdravstvena organizacija stalno upozorava svet da države ne dižu ruke od borbe protiv Kovida 19. I naši štapski epidemiolozi upozoravaju da treba i dalje biti oprezan, jer je zaražavanje Omikronom u Srbiji na svakom mestu moguće, pokušavajući da objasne nastanak popuštanja epidemije u proteklom periodu.

Na žalost, imali smo vremena da u popuštanju epidemije popravimo neke stvari ali to nismo učinili. Upozorenja naših epidemiologa da bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije krajem leta i u jesen: neki tvrde da bi pojava od preko 1000 novozaraženih dnevno moglo da se dogodi već iduće nedelje. Ozbiljnost situacije nije u skladu sa onim šta država čini da pokrene protiv epidemije aktivnosti koje su mesecima unazad napuštene i zaboravljene.

“Vlada je u tehničkom mandatu, ministar zdravlja se ne pojavljuje u javnosti već duže vreme, Krizni štab očekuje da bude raspušten, a Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti je potpuno marginalizovana (Plavšić)”.
“Batut” se oglasio nekoliko puta povodom pojave majmunskih boginja. Ne oglašava se ni Epidemiološka komisija SLD ni Lekarska komora. I druge zdravstvene institucije ćute.

“Glavna institucija” koja je bila alfa i omega borbe protiv epidemije Kovida 19 bavi se mnogo većim problemima: ratnom i ekonomskom krizom. Več je u jednoj priču o zdravlju Rajačke narodne škole zdravlja napisano da epidemijom niko ne rukovodi. Ostaje nam da očekujemo i da se nadamo da u “revanšu” Omikron ne bude previše surov, da se ponovo saberemo i vidimo šta je potrebno učiniti da izbegnemo zaražavanje virusom korone i sačuvamo zdravlje.

U Rajcu, 27. juna 2022. godine,
Prim. dr sci. med. Paunović Petar

Fotografija: Željka Aleksić, Prošlost

© 2023 AlekMed - specijalistička internistička ordinacija. Sva prava zadržana.